W tegorocznych targach poznańskich Tour Salon uczestniczyło 706 wystawców z Polski i czterdzieści krajów, reprezentowanych przez 237 ekspozycji. Chociaż powierzchnia wystawiennicza zmniejszyła się o około 17% i odczuwało się kryzys panujący w polskiej turystyce, to stoiska polskich regionów prezentowały się i barwnie i profesjonalnie. Bezkonkurencyjne w kulinarnych zmaganiach okazało się podlaskie, które na przepięknie zaaranżowanym stole eksponowano przysmaki regionu, a stylowo ubrany kelner z Dworu Sędziego Soplicy z Białowieży serwował lokalne nalewki na czele z "pocałunkiem Telimeny". Myślą przewodnią tegorocznego regionu partnerskiego - województwa podkarpackiego była agroturystyka bieszczadzka i beskidzka oraz turystyka aktywna i kwalifikowana. Oryginalne ikony zdobiące stoisko podkarpackiego zachęcały do odwiedzenia bezcennych skarbów na szlaku architektury drewnianej, a foldery i prezentacja multimedialna pokazywały piękno Bieszczadów przez wszystkie pory roku.
Oryginalnie prezentowało się poznańskie biuro podróży Logos Travel, które słynie z egzotycznych podróży i aranżowanych w czasie targów spotkań za znanymi podróżnikami. Marek Śliwka - właściciel biura otrzymał z Europejskiego Insytutu Jakości certyfikat "Najlepsza jakość usług".
Lubuskie promowało podziemną trasę turystyczną "Pętla Boryszyńska", której niewątpliwie atrakcją są tajemnicze labirynty tuneli i spotkania z podziemnymi mieszkańcami - nietoperzami.Zwracały wielkością stoiska ORBISU, LOT-u i GROMADY oraz interesująca aranżacja stoiska POT-u z ekologicznymi jabłkami. Jabłkami częstowano też na stoisku GEOVITY, której Centrum Profilaktyki Zdrowotnej w Krynicy Zdroju po raz trzeci otrzymało "Nowosądecki Laur Turystyczny" za najlepszy pakiet pobytowy w kategorii ośrodek wypoczynkowy i uzdrowiskowy. Na targach odbyła się premiera luksusowego autokaru turystycznego Scania Irizar PB o długości 15 metrów i opływowej linii. Otrzymał on zaszczytny tytuł Coach of the Year 2004. Uwagę odwiedzających w pawilonie zagranicznym przyciągało stoisko Czech - kraju partnerskiego na tegorocznym Tour Salonie. Uznanie zdobyła polska kuchnia prezentowana na Festiwalu Kuchni Regionalnych i w czasie licznych degustacji.

(G. Prawna, 30.10.2003)
ZAMÓW NEWSLETTER