Kraj pełen zarówno zabytków jak i unikatowych obiektów naturalnych: pól ryżowych, lazurowych wód oraz niezwykłych formacji skalnych.
Wietnam

O czym warto wiedzieć?

Kiedy najlepiej jechać do Wietnamu?

Ze względu na swoją znaczną rozpiętość południkową, oraz zróżnicowaną rzeźbę terenu, nie ma jednej słusznej pory na wycieczkę do Wietnamu. Generalnie kraj można podzielić na dwie części oddzielone przełęczą Hai Van Pass. 

Północna część kraju to tereny górskie i wyżynne, gdzie panuje klimat zwrotnikowy wilgotny. Występują tu podobnie jak u nas cztery pory roku. Najzimniejszy miesiąc to styczeń ze średnimi temperaturami ok. 13°C a najcieplejszy to lipiec z temperaturami ok 28°C. Najmniejsze opady są w okresie od listopada do kwietnia, a największe od marca do maja.

Południowa część Wietnamu natomiast to tereny nizinne o klimacie równikowym wilgotnym. Panuje tu klimat tropikalny, wilgotność jak i temperatura powietrza są bardzo wysokie. Temperatury sięgają ok 35°C. Występuje tu wyraźny podział na porę deszczową (od maja do końca października) i porę suchą od początku listopada do końca kwietnia.

Jeżeli więc chcemy wybrać się na wycieczkę do zarówno do północnego jak i południowego Wietnamu warto wybrać termin od października do połowy grudnia lub od marca do kwietnia. Jeżeli nasza wyprawa nie obejmuje regionów typowo północnych, możemy wybrać dowolny termin od listopada do marca.

Co warto zjeść w Wietnamu?

Kuchnia Wietnamu niewątpliwie kusi mnogością potraw oraz różnorodnością kolorowych świeżych warzyw, ziół i przypraw. Jednym z flagowych dań są sajgonki  - mogą one służyć za przystawkę lub przekąskę między głównymi posiłkami. Do wyboru świeże surowe lub smażone. Drugim popularnym daniem jest pho – nazywane u nas zupą pho, jednak co ciekawe, Wietnamczycy nie uważają tego za zupę a makaron z mięsem, warzywami i dodatkami gotowany w dużej ilości wywaru, którego Wietnamczycy nigdy nie wypijają całego. Innymi popularnymi potrawami są smażony makaron (fried noodles) w różnych wydaniach, smażony ryż, różnorodne pierożki czy smażone tofu i wiele innych. Kuchnia Wietnamu różni się nieco w zależności od zwiedzanego regionu i to właśnie jest piękne, w każdym zakątku znajdziemy nowe zaskakujące potrawy.

Jaką walutą zapłacę w Wietnamie?

W Wietnamie oficjalną walutą jest dong (VDN). Przed wyjazdem warto zaopatrzyć się w USD (najnowszych edycji – w wielu kantorach odmawiają przyjmowania starszych banknotów) lub EUR w celu wymiany na miejscu. W restauracjach, sklepach i hotelach można płacić popularnymi kartami Visa i Master Card, a w miastach bankomaty są powszechnie dostępne. Warto jednak zawsze posiadać przy sobie jednak lokalną walutę w celu płacenia na straganach, za taksówkę lub w innych miejscach, gdzie nie będzie można płacić kartą.

Czy potrzebna jest wiza do Wietnamu?

Obywatele polscy zamierzający odwiedzić Wietnam obowiązani są mieć ważny dokument podróży oraz wizę uprawniającą do wjazdu na terytorium tego kraju. Obecnie w celu podróży do Wietnamu, wiza wyrabiana jest elektronicznie (e-visa) i wszystkim zajmuje się nasze biuro.

Co warto kupić w Wietnamie?

Ręcznie robione chusty, szale, bambusowe wyroby, kolorową ceramikę, wazony, szkatułki czy ręcznie robione przedmioty z gliny. Oprócz tego można znaleźć ciekawe kosmetyki z egzotycznymi dodatkami czy olejki. Na uwagę zasługują też lokalna herbata, kawa, przyprawy czy takie smakołyki jak suszone owoce. Zabronione jest przewożenie pamiątek wykonanych ze zwierzęcej skóry lub kości w szczególności węża i krokodyla, a także muszli, koralowców i popularnych alkoholi z zanurzonymi w środku gadami jak np. węże.

ZAMÓW NEWSLETTER