Kiedy najlepiej jechać?
Uzbekistan leży w strefie klimatu umiarkowanego o ciepłej i suchej odmianie. Najpogodniejsze miesiące to maj – wrzesień. Średnie temperatury wynoszą wtedy 26˚C na północy i 32˚C na południu.
Waluta
Walutą obowiązującą w Uzbekistanie jest sum (UZS). Ilość bankomatów w tym kraju jest niewielka, dlatego najczęściej pieniądze wymienia się w bankach. Najlepiej mieć ze sobą dolary amerykańskie lub ruble rosyjskie.
Co warto zjeść?
Podstawą kuchni Uzbekistanu jest lepioszka – płaski, okrągły placek wypiekany w piecu. Do tego możemy spróbować zupy lagman – gęstej i gorącej potrawy z baraniną i dużą ilością ziół. Uzbeckim daniem narodowym jest plov – ryż, warzywa, cieciorka i sporo mięsa. Bardzo popularną przekąską jest somsa – bułeczka wypełniona zieleniną lub intensywnie przyprawionym mięsem.
Co warto przywieźć?
W Uzbekistanie nie zabraknie kolorowych bazarów i targowisk, które stanowią ciekawą atrakcje dla turystów. Na takim bazarze, możemy spróbować domowej roboty chałwy czy czekolady – może być to oryginalna pamiątka z podróży. Wizytówką tego kraju jest przepiękna ceramika – talerze, półmiski, filiżanki, miseczki – wszystko, czego dusza zapragnie. Dużą popularnością cieszą się również wyroby z drewna i tkaniny.
Czy potrzebna jest wiza?
Polscy turyści na teren Uzbekistanu wjechać mogą bez wizy (pod warunkiem, że pobyt jest krótszy niż 30 dni). Potrzebny jest wyłącznie ważny paszport polski.