wyjazd powrót cena ilość miejsc  
16-05-2023 23-05-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
06-06-2023 13-06-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
13-06-2023 20-06-2023 3 660 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
11-07-2023 18-07-2023 3 660 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
25-07-2023 01-08-2023 3 660 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
15-08-2023 22-08-2023 3 660 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
05-09-2023 12-09-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
03-10-2023 10-10-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
17-10-2023 24-10-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ

GRUZJA na kulinarnym szlaku

DZIEŃ 1
Spotkanie na lotnisku w Warszawie. Wylot do Kutaisi. Przylot, drobny poczęstunek w postaci chaczapuri i wina, transfer do Tbilisi, zakwaterowanie, nocleg w Tbilisi.

DZIEŃ 2 - WPROWADZENIE W GRUZIŃSKĄ KUCHNIĘ
Śniadanie. Cały dzień spędzimy w stolicy. Wjazd kolejką gondolową na taras widokowy, na którym ustawiony jest pomnik Matki Gruzji – podziwianie panoramy miasta, spacer przez Stare Miasto – znajdziemy tu obok siebie cerkwie prawosławne, kościoły katolickie, synagogi i meczety: świątynia Metechi, potężna twierdza Narikala, fantastyczny widok na miasto, tbiliskie łaźnie siarkowe w 1500-letniej dzielnicy Abanotubani. Po zwiedzaniu starego miasta, czekają na nas warsztaty kulinarne, gdzie nauczymy się robić takich tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej, jak kurczaka w sosie granatowym i bakłażany z orzechami. Warsztaty połączymy z pyszną obiadokolacją i winem. Nocleg w Tbilisi.

DZIEŃ 3 - WIELKI KAUKAZ I FOLKLOR
Wyjazd Gruzińską Drogą Wojenną w kierunku Stepancminda (Kazbegi). Przejazd wzdłuż rzeki Aragwi, przez Przełęcz Krzyżową. Po drodze obejrzymy malowniczą twierdzę Ananuri położoną nad rzeką Aragwi. Z Kazbegi wjazd samochodami terenowymi do zabytkowego kościoła Trójcy Świętej położonego na wysokości 2020 m n.p.m. (wjazd odbędzie się jeżeli pozwolą na to warunki atmosferyczne). Przy ładnej pogodzie rozpościera się stąd piękny widok na jeden z najwyższych szczytów Gruzji - górę Kazbek (5047 m). Po zwiedzaniu powrót do Tbilisi, obiadokolacja w restauracji z pokazem tańców narodowych i muzyką na żywo. Powrót do Tbilisi. Kolacja i nocleg.

DZIEŃ 4 - WINO, BIESIADA. TAMADA
Śniadanie, wyjazd na wschód kraju, do regionu Kacheti, który nazywany jest “krainą wina”. Zwiedzanie przepięknego monastyru Bodbe, gdzie pochowana jest św. Nino – apostołka cerkwi gruzińskiej, która przyniosła chrześcijaństwo do Gruzji już w IV wieku. Z monastyru rozciera się oszałamiający widok na dolinę Alazańską, gdzie uprawiane są najlepsze szczepy winogron. Dojazd do miasta miłości Signagi, które idealne zachowane zostało od wieków XVII-XVIII. Po spacerku po mieście udajemy się do miejscowego winiarza, gdzie czekają na nas warsztaty kulinarne. Nauczymy się piec prawdziwe gruzińskie szaszłyki na ogniu, a na deser - czurczchele (słodycze gruzińskie na bazie soku z winogron). Po wszystkim skosztujemy prawdziwego domowego wina. Nasze prace gospodarz wynagrodzi nam chojną suprą gruzińską z toastami od prawdziwego tamady (wodzireja). Powrót do Tbilisi, nocleg w Tbilisi.

DZIEŃ 5 - WINNICE W SKALNYM MIEŚCIE
Po śniadaniu wyruszamy w kierunku Gruzji Zachodniej. Naszym pierwszym punktem zwiedzania będzie stara stolica Mccheta (UNESCO). Miasto to kolebka chrześcijaństwa w Gruzji, właśnie tu w IV wieku przyjęto chrześcijaństwo jako państwową religię. Odwiedzimy najważniejsze obiekty sakralne z listy UNESCO – katedrę Sweticchoweli z XI i monastyr Dżwari z VI wieku, z którego rozciąga się przepiękny widok na całe miasto. Po zwiedzaniu przejdziemy się po lokalnym bazarku, obfitym nie tylko w przeróżne pamiątki, ale też w gruzińskie winogronowe słodycze, przyprawy. Na szczególną uwagę zasługują tutaj lody robione na gruzińskim czerwonym winie. Nasz kolejny przystanek będzie w mieście Gori, gdzie czeka na nas zwiedzanie skalnego miasta Upliscyche, które było zamieszkane jeszcze w III wieku p.n.e. Po zwiedzaniu, zrobimy lunch w bardzo klimatycznej winnicy, znalezionej na terenie skalnego miasta - spróbujemy tradycyjnych dań i win tego regionu. Po lunchu wyruszamy w dalszą drogę. Po drodze zatrzymamy się na spróbowanie słodkich chlebków nazuki, które można znaleźć tylko w jednej miejscowości o nazwie Surami, więc jak będziemy ją mijać, nie można nie zahaczyć o ten lokalny smakołyk. Dojazd do Tskaltubo (okolice miasta Kutaisi). Kolacja i nocleg w hotelu w Tskaltubo.

DZIEŃ 6 - HERBACIANE POLA I ADŻARSKIE CHACZAPURI
Śniadanie. Od rana wizyta na lokalnym bazarze, który zadziwia różnorodnością aromatów i kolorów. Znaleźć tu można gruzińskie przyprawy, herbatę, słodycze itd. Po zakupach, kontynuujemy podróż do Morza Czarnego. Filipinki jeszcze w latach 60-tych śpiewały o herbacianych polach Batumi, więc nasza podróż nie może się odbyć bez zobaczenia tych herbacianych pól i bez spróbowania prawdziwej gruzińskiej herbaty. W tym celu udamy się regionu Guria, do miasteczka Ozurgeti, do lokalnego gospodarstwa herbaty, gdzie zobaczymy jak rośnie herbata, a nasza gospodyni opowie nam całą historię związaną z wprowadzeniem kultury herbaty do Gruzji. Degustacja różnych rodzajów herbat, oraz lunch, na których poczęstują nas typowymi dla regionu potrawami.. Dojazd do Batumi, zakwaterowanie, wolny czas. Obiadokolacja w restauracji, gdzie spróbujemy słynnych adżarskich chaczapuri z jajkiem. nocleg w Batumi.

DZIEŃ 7 - TARG RYBNY (BATUMSKIE KLIMATY)
Śniadanie. Od rana zwiedzanie miasta Batumi - stare Batumi, meczety, ryneczek Piazza, plac Europy, słynny bulwar nadmorski. Po zwiedzaniu odwiedzimy kultowe miejsce w Batumi - Targ Rybny, na którym wśród tłumu i gwaru, należy wypatrzeć wymarzone rybki, kupić je, a restauracje obok z przyjemnością je dla Was przyrządza (wycieczka na Targ Rybny dla chętnych). Po zwiedzaniu, czas wolny, a popołudniu zawitamy do lokalnego gospodarza, gdzie odbędzie się warsztat lepienia chinkali. Gospodarz opowie również o innych gruzińskich daniach, o historii przepisów, o winiarstwie itd. Na warsztatach można będzie ulepić nielimitowaną liczbę chinkali, a potem to wszystko zjeść. Po warsztatach gospodarz zaprosi do stołu, aby spróbować gruzińskich dań, nie zabraknie przy stole wina. Nocleg w Batumi.

DZIEŃ 8 - POŻEGNALNA SUPRA
Śniadanie, późne wykwaterowanie. Przejazd do Kutaisi, zwiedzanie katedry i akademii Gelati. Pożegnalna obiadokolacja, transfer na lotnisko, wylot.

CENA: 2790 PLN + 690 EUR

I rata: 800 PLN płatna przy zapisie
II rata: 2 790 PLN + 690 EUR x kurs sprz. Pekao SA płatne na 35 dni przed imprezą (minus I rata)

TERMINY:
25.04 - 02.05.2023
16.05 - 23.05.2023
06.06 - 13.06.2023
13.06 - 20.06.2023*
11.07 - 18.07.2023*
25.07 - 01.08.2023*
15.08 - 22.08.2023*
05.09 - 12.09.2023
19.09 - 26.09.2023
03.10 - 10.10.2023
17.10 - 24.10.2023


*wysoki sezon, dopłata 870 PLN

CENA ZAWIERA

- noclegi w hotelach 3* w Tbilisi, Tskaltubo, Batumi
- wyżywienie HB: 7 śniadań, 7 obiadokolacji (w tym jedna z pokazem tańców narodowych), lunch w skalnym mieście Upliscyche. Lunch w Ozurgeti, poczęstunek w dniu przylotu
- warsztaty kulinarne w Tbilisi, Kachetii, Batumi
- degustację wina w Kachetii
- degustacja herbat w Ozurgeti
- bilety wstępu do zwiedzanych obiektów
- przejazd kolejką linową w Tbilisi
- samochody terenowe w Kazbegi
- polskojęzycznego przewodnika podczas pobytu w Gruzji
- transport 
- ubezpieczenie Europa (KL 30 000 EUR i NNW 3 000 EUR)


CENA NIE ZAWIERA

- dodatkowych posiłków i napojów nie zawartych w programie
- napiwków 40 EUR
- dopłaty za pok. 1-osobowy
- bagażu:
*podręcznego 10kg - cena 220 PLN/1 szt. bagażu w obie strony (max rozmiar 55x40x23 cm)
*rejestrowanego: 10kg  - cena 300 PLN/1 szt. bagażu w obie strony lub 20kg - cena 450 PLN/1 szt. bagażu w obie strony


DODATKOWE WYMAGANIA

Polacy mogą wyjechać do Gruzji zarówno z paszportem, jak i dowodem osobistym. Należy posiadać paszport ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu.


wyjazd powrót cena ilość miejsc  
16-05-2023 23-05-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
06-06-2023 13-06-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
13-06-2023 20-06-2023 3 660 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
11-07-2023 18-07-2023 3 660 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
25-07-2023 01-08-2023 3 660 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
15-08-2023 22-08-2023 3 660 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
05-09-2023 12-09-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
03-10-2023 10-10-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
17-10-2023 24-10-2023 2 790 PLN + 690 EUR dostępne REZERWUJ
ZAMÓW NEWSLETTER