Kulinarna wycieczka do Japonii. Japonia od kuchni.

Wycieczka objazdowa do Japonii z nastawieniem w dużej mierze na kulinarne doznania dalekiego wschodu na trzech wyspach: Honsiu, Kiusiu i Sikoku.  Podążamy szlakiem, który działa na wszystkie nasze zmysły. Zwiedzanie japońskich miast i miasteczek. Klasyki i konieczne przystanki takie jak: Kyoto, Hiroshima (Miyajima) i Osaka. Nie ominie nas również czynny wulkan Aso, Himeji z najpiękniejszym zamkiem całej Japonii – zwanym Zamkiem Białej Czapli oraz góra Shosha ze świątynią Engyo-ji, gdzie kręcono film "Ostatni Samuraj". W Kobe zachwyci nas widok z góry Rokko i muzeum browaru sake. Odwiedzimy także Uji słynące z najlepszej japońskiej zielonej herbaty i imponującego Pawilonu Feniksa. Zachwycimy się świątyniami i chramami Kioto: Tenryū-ji, Yasaka jinja, Srebrnym Pawilonem - Ginkakuji, Kioyomizu-dera oraz zamkiem Nijojo ze słowiczymi podłogami. Na koniec gwarna Osaka znana z kuidaore, czyli "przewracania się z przejedzenia".

wyjazd powrót cena ilość miejsc  
03-05-2025 17-05-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
17-08-2025 29-08-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
14-09-2025 26-09-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
12-10-2025 24-10-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
11-11-2025 24-11-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ

Kulinarna podróż do Japonii nastawiona na zwiedzanie i smakowanie wyjątkowych specjałów danego regionu na trzech japońskich wyspach: Kiusiu, Sikoku i Honsiu. Każdy zakątek Japonii ma swoje smaki i znane na cały świat dania popisowe. Podczas wycieczki "Japonia od kuchni" będzie możliwość skosztowania: wielodaniowego obiadu "kaiseki" w Kioto, makaronu ramen w Fukuoka, sanuki udon - grubego, pszennego makaronu w Takamatsu, na Sikoku. Ponadto w czekają nas takie pyszności jak: węgorz konger w Himeji, ostrygi na Miyajima, czy słynna wołowina Kobe. W Uji warto spróbować chasoba - potrawy z makaronu herbacianego, w Hiroshimie japońskiej pizzy – okonomiyaki, a w Kioto delikatnego yudofu. Osaka zaś słynie z takoyaki – naleśnikowych kulek z ośmiornicą.

Japonia kulinarna

DZIEŃ 1. 
Zbiórka na lotnisku w Warszawie. Wylot z Polski do Osaka Kansai, które jest największym na świecie lotniskiem wzniesionym na sztucznej wyspie.

DZIEŃ 2.
Przylot do Osaki późnym popołudniem. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Dla chętnych - spacer, podglądanie wieczornego życia miasta. Nocleg.
Japońskie specjały. Wycieczka do Japonii, kulinarna Japonia.
DZIEŃ 3.
Po śniadaniu przejazd do położonej na zboczu góry Arashiyama Świątyni Niebiańskiego Smoka (Tenryū-ji,). Ta rozległa buddyjska świątynia szkoły zen zachwyca pięknem kompozycji japońskich ogrodów autorstwa słynnego mistrza zen Soseki Musō. Chwila przerwy na medytację i kontemplację natury z wyłożonymi matami w głównym pawilonie kompleksu. Następnie spacer w malowniczej scenerii japońskiej przyrody po drewnianym moście Togetsukyo. Powrót do centrum miast. Tego dnia ucztą dla oczu i podniebienia stanie się posiłek Kyo-kaiseki, czyli słynna ze stylu podawania potrawa z Kioto w postaci zestawu kilkunastu maleńkich dań i przystawek tworzących spójny i harmonijny posiłek zgodny z daną porą roku. Po południu wizyta w kolorowej świątyni Yasaka jinja. Nocleg w hotelu w Kyoto.
 
Makaron raamen, Fukuoka, Japonia.
DZIEŃ 4.
Zwiedzanie Kioto, historycznej stolicy Japonii, a obecnie stolicy kulturalnej, pełnej zabytków unikatowych na skalę światową . Wizyta na zamku Nijojo i przechadzka po słynnych słowiczych podłogach. Po południu kontemplacja malowniczych świątyń Kiyomizu-dera i Ginkaku-ji (Srebrny Pawilon). Po drodze możliwość zakupu wspaniałych wyrobów rękodzielniczych i rozsmakowywanie się w tradycyjnych deserach ze słodkiej fasoli i zielonej herbaty. Dla smakoszy atrakcją będzie lokalny przysmak, potrawa z gotowanego serka tofu - yudōfu. Nocleg w hotelu w Kyoto.

Most Tsunoshima Ohashi, Shimanoseki, Japonia.
DZIEŃ 5.
Przejazd pociągiem do Uji - miejscowości słynącej z najlepszej japońskiej zielonej herbaty i pięknych kompleksów świątynnych. Spacer brzegiem rzeki do Pawilonu Feniksa - jedynej zachowanej budowli z dworskiego okresu Heian (VIII-XII wiek). Degustacja lokalnej zielonej herbaty matcha podczas ceremonii herbacianej. W mieście Uji można ponadto degustować chasoba - lokalny specjał z makaronu herbacianego. Powrót do Kioto. Popołudniu przejazd do Kobe. Przejazd do hotelu w Kobe i nocleg.

Słynna ryba fugu. Japonia.
DZIEŃ 6.
Kobe to jedno z największych miast Japonii i kolebka sławnej na cały świat wołowiny Kobe. Dzień zacznie się od wjazdu wyciągiem Shin-Kobe Ropeway na górę Rokko. Mijając wodospady, urokliwe zagajniki, dociera się na szczyt, z którego rozpościera się spektakularny widok na całą zatokę. U podnóża góry Rokko warto się przejść się przez Małą Europę, czyli dzielnicę Kitano, w której znajdują się stare domostwa pierwszych zachodnich kupców, którzy osiedlili się i handlowali w Japonii po tym, jak ta otworzyła swoje granice pod koniec XIX wieku. Podczas pobytu w mieście obowiązkowym punktem programu, choć nie tanim, jest skosztowanie wołowiny Kobe. Kolejne kroki zawiodą do muzeum browaru sake - Hakutsuru Sake Brewery Museum, w którym prezentowane są tajniki produkcji tego wyśmienitego napoju japońskich bogów. Nocleg w Kobe.

Sushi i Japonia.
DZIEŃ 7
Rankiem przejazd do Himeji. Pozostawienie bagaży w hotelu. Przeprawa na wyspę Sikoku, do miejscowości Takamatsu. Zwiedzanie szesnastowiecznego zamku Takamatsu - jednego z ostatnich pozostałych zamków nadmorskich, z fosą ze słoną morską wodą. Podczas pobytu na Sikoku nauka przyrządzania i degustacja lokalnego specjału: sanuki udon – tradycyjnego, japońskiego, grubego makaronu pszennego. Udon z Sikoku uznawany jest za jeden z trzech najlepszych potraw udon w całej Japonii. Wieczorem powrót na Honsiu do Himeji, nocleg.

Zamek Takamatsu, Sikoku, Japonia.
DZIEŃ 8.
Rankiem przejazd do podnóży góry Shosha i wjazd wyciągiem linowym na szczyt, gdzie znajduje się zapierająca dech w piersiach świątynia Engyo-ji, w której kręcono film "Ostatni Samuraj". Po południu wycieczka do najpiękniejszego zamku w całej Japonii - Zamku Himeji - zwanego zamkiem białej czapli ze względu na swój kolor, rozpiętość i powab. Zamek Himeji stoi nietknięty przez czas i kataklizmy. W swojej niezmiennej i pięknej formie góruje majestatycznie nad miastem. W mieście Himeji kolejna rozkosz dla podniebienia w potrawy z ryby konger. Późnowieczorny przejazd do Fukuoki na wyspie Kiusiu. Zakwaterowanie w hotelu, nocleg.
Zamek Białej Czapli, Himeji, Japonia.
DZIEŃ 9
Po śniadaniu przejazd busem do serca wyspy Kiusiu – największego w Japonii aktywnego wulkanu – Aso, który oszałamia swą majestatycznością i pięknem. Podziwianie wulkanu i okolicy z platformy widokowej oraz zejście do krateru. Jeżeli wulkan akurat się uaktywni, podziwianie kaldery z bezpiecznej odległości i zwiedzanie okolicy. Powrót urokliwymi trasami prowadzącymi przez Minamioguni. Wieczorem w  Fukuoce spacer bulwarem, na którym znajduje się niezwykle urokliwa alejka pełna małych, nocnych restauracyjek z makaronem raamen, z którego Fukuoka słynie na całą Japonię - degustacja. Nocleg w hotelu.

Słynna wołowina z Kobe.
DZIEŃ 10
Po śniadaniu przejazd do Hiroszimy. Hołd ofiarom bomby atomowej w Parku Pokoju oraz zwiedzanie pobliskiego muzeum dokumentującego tragiczne skutki wybuchu. Popołudniu nauka przyrządzania okonomiyaki – potrawy, która zawładnęła podniebieniem Japończyków i z której słynie Hiroszima. Spacer po mieście. Nocleg w Hiroszimie.
 Fushimi-Inari
DZIEŃ 11
Wycieczka na Miyajimę, wyspę z wyjątkową świątynią Itsukushima. Spacer otwartymi galeriami sanktuarium, podziwianie „pływającego torii” - bramy świątynnej zanurzonej w morzu. Ukołysani przez fale zachwycać się będziemy kontrastem barw, lekkością konstrukcji i harmonią układu osiągając zjednoczenie z otoczeniem (tym razem w duchu drugiej, wielkiej tradycji religijnej Japonii, shintoizmu). Na wyspie będzie można skosztować grillowanych ostryg, które są kulinarną wizytówką Miyajimy. Wieczorem przejazd do Osaki – miasta, które nawet w egzotycznej Japonii uchodzi za niezwykłe. To miasto na wskroś nowoczesne zaprojektowane przez najlepszych architektów i przyjazne dla ludzi z finezyjnymi przykładami architektury drapaczy chmur. To wręcz futurystyczne miasto przyszłości, które nigdy nie zasypia. Rozliczne restauracje, kawiarnie, kluby, puby, dyskoteki i domy handlowe są czynne prawie całą dobę. Po zapadnięciu zmroku pojawia się prawdziwa feeria kolorów w najlepszym, wysmakowanym stylu. To nie kicz, to artystyczny świat barw prawie jak ulotna iluzja. Nocleg w Osace.


DZIEŃ 12.
Po śniadaniu zwiedzanie Osaki. Gwarne, kupieckie, pełne fascynującego kolorytu miasto zasłynęło jako główny, obok Tokio, ośrodek kultury mieszczańskiej między XVII a XIX w. Osaka słynie na cały kraj z przepysznego jedzenia i dlatego nazywa się je miastem kuidaore, czyli miastem, w którym "przewracamy się z przejedzenia". W Osace zwiedzanie między innymi zamku z imponującymi rozmiarem murami obronnymi i zdobywanie donżonu – głównej 8-piętrowej wieży, skąd roztacza się widok na rozległy teren zamkowy i całą Osakę. Następnie przejazd w okolice biznesowo-komercyjnej dzielnicy Umeda i podziwianie nowoczesnego budownictwa Osaki - wjazd do Podniebnego Ogrodu (taras widokowy) na szczycie Sky Building. Degustacja słynnego na cały kraj lokalnego przysmaku - takoyaki (naleśnikowych kuleczek z ośmiornicą) oraz schabu-shabu i sukiyaki (japońskiej wersja hot pot’a). Powrót do centrum, do gwarnej dzielnicy Namba, będącej prawdziwą wizytówką miasta. Tutaj niezliczone stragany z jedzeniem ulicznym, restauracje, bary i domy towarowe przyciągają nie tylko mieszkańców miasta, ale i przybyszów z całego świata. Czas wolny, by po raz ostatni zaspokoić swoje pragnienia kulinarne i zakupowe lub spędzić szalony wieczór w neonowej poświacie.
zwiedzanie kioto w japonii
DZIEŃ 13.
Rano transfer na lotnisko i pożegnanie ze smakami Japonii. Przylot do Warszawy. 

ROZKŁAD RAT:
I rata: 1000 PLN płatne przy podpisaniu umowy
II rata: część PLN i USD płatne na 35 dni przed rozpoczęciem imprezy (minus I rata)

Wycieczka objazdowa o średniej skali trudności.

CENA ZAWIERA

- przelot na trasie Warszawa – Osaka Kansai; Osaka Kansai – Warszawa
- zakwaterowanie w hotelach 3*,4* pokoje 2-osobowe z łazienkami
- wyżywienie: śniadania w hotelach
- transport: shinkasen Japan Rail, metro, mikrobus, lokalne pociągi i autobusy
- opiekę polskojęzycznego pilota-przewodnika (doświadczony japonista)
- ubezpieczenie EUROPA (KL 30 000 EUR i NNW 3 000 EUR)


CENA NIE ZAWIERA

- bilety wstępu 210 USD
- wyżywienie poza śniadaniami – na posiłki wymienione w programie około 400 USD
- dopłata do pokoju 1-osobowego w hotelach 870 USD


DODATKOWE WYMAGANIA

Należy posiadać paszport ważny minimum 3 miesięce od daty powrotu.

 

Od 29 kwietnia 2023 r. władze Japonii zniosły wszelkie restrykcje związane z wjazdem do Japonii. Nie ma już obowiązku wykonywania testów na obecność wirusa SARS CoV-2 ani przedstawiania certyfikatów szczepień.

wyjazd powrót cena ilość miejsc  
03-05-2025 17-05-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
17-08-2025 29-08-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
14-09-2025 26-09-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
12-10-2025 24-10-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
11-11-2025 24-11-2025 14 970 PLN + 3 870 USD dostępne REZERWUJ
ZAMÓW NEWSLETTER