wyjazd powrót cena ilość miejsc  
21-03-2019 03-04-2019 8 870 PLN + 2 520 USD dostępne REZERWUJ
12-04-2019 25-04-2019 8 870 PLN + 2 520 USD dostępne REZERWUJ
01-05-2019 14-05-2019 8 870 PLN + 2 520 USD niewiele REZERWUJ
03-06-2019 14-06-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
20-07-2019 02-08-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
19-08-2019 01-09-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
16-09-2019 29-09-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
07-10-2019 20-10-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
09-11-2019 22-11-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ

DZIEŃ 1.
Zbiórka na lotnisku w Warszawie. Wylot do Fukuoka przez dwa porty tranzytowe.
DZIEŃ 2.
Przylot do Fukuoka późnym popołudniem. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Dla chętnych - spacer, podglądanie wieczornego życia miasta. Nocleg.
Japońskie specjały.
DZIEŃ 3.

Po śniadaniu przejazd busem do serca wyspy Kiusiu - aktywnego wulkanu Aso, który oszałamia swą majestatycznością i pięknem. Podziwianie wulkanu i okolicy z platformy widokowej oraz zejście do krateru. Jeżeli wulkan akurat się uaktywni, podziwianie go z bezpiecznej odległości i zwiedzanie okolicy. W drodze powrotnej przystanek w Minamioguni i lunch typu 'kaiseki' z lokalnych specjałów. Chwila relaksu i jedności z naturą na Daikanbou - pięknym, naturalnym tarasie widokowym, z którego rozpościera się obezwładniająco piękny widok na wulkan oraz leżące u jego podnóża doliny. Powrót do Fukuoki, spacer bulwarem, na którym znajduje się niezwykle urokliwa alejka pełna małych restauracyjek z makaronem raamen, z którego Fukuoka słynie na całą Japonię - degustacja. Nocleg w hotelu.
Makaron raamen, Fukuoka, Japonia.
DZIEŃ 4.
Poznawanie niezwykłego piękna wyspy Kiusiu - wyprawa do ukrytego w otulinie gór, zapomnianego przez czas miasteczka Akizuki, nazywanego "Małym Kioto". Tam kulinarne spotkanie z lokalnymi specjałami z makaronu np. nagashi soumen, czyli "płynącym makaronem". W drodze powrotnej wizyta w najważniejszej świątyni wyspy - Dazaifu Tenmangu, z jej pięknymi ogrodami tysięcy śliw. Wieczorem krótki przejazd do Shimanoseki, znajdującego się na głównej wyspie Japonii - Honsiu. Nocleg w hotelu.
Most Tsunoshima Ohashi, Shimonoseki, Japonia.
DZIEŃ 5.
Zwiedzanie portowego miasta Shimonoseki - słynącego między innymi z dań z ryby fugu. Shimanoseki zachwyca niezwykłymi nabrzeżami, pięknymi nadmorskimi widokami na okoliczne wyspy oraz śladami historii, które łatwo odkryć spacerując po mieście. Godny podziwu jest ciągnący się po horyzont, wznoszący się niczym fala morska, most Tsunoshima Ohashi. Wyprawę w czasie zapewni odwiedzenie willi Chofu Mori - rezydencji, w której gościł cesarz Meiji oraz spacer bulwarem w parku Mimosusogawa, gdzie do dziś stoją armaty upamiętniające restaurację imperium Meiji i upadek szogunatu. Wzbogacenie duchowe przyniesie zaś wizyta w niezwykle malowniczym kompleksie świątynnym Sumiyoshi Taisha. Ucztę dla oczu zgotuje widok z tarasu Kaikyo Yume Tower, okrzyczany najpiękniejszym nocnym widokiem Japonii. Wieczorem przejazd pociągiem do Okayama i nocleg w hotelu.
Słynna ryba fugu. Japonia.
DZIEŃ 6.
Rankiem, po śniadaniu, przejazd do Kurashiki, czyli małej miejscowości, z której nigdyś ryż - podstawa większości japońskich dań - rozwożony był po całej Japonii. W Kurashiki, przeciętej rzeczkami i kanałami nowoczesność spotyka się z najważniejszymi rozdziałami historii Japonii. Obszar w okolicy kanałów, w otoczeniu starego, tradycyjnego budownictwa czyni z Kurashiki swoistą japońską Wenecję. Niedaleko znajduje się dom rodziny Ohashi - znanych, lokalnych kupców z okresu Edo (szogunat Tokugawa). Piękny, urządzony w tradycyjnym stylu dom pozwala przenieść się w czasie i zamieszkać w osiemnastowiecznej Japonii. W Kurashiki można się raczyć nietypowym i wyjątkowym suszi z ustonogi (Shako sashimi) oraz słynną lokalną odmianą takikomigohan (ryżu z dodatkami) - zwaną dodomese. Późnym popołudniem powrót do Okayama i nocleg.
Sushi i Japonia.
DZIEŃ 7
Rankiem przejazd na koleją wyspę - Sikoku, do miejscowości Takamatsu. Zwiedzanie szesnastowiecznego zamku Takamatsu - jednego z ostatnich pozostałych zamków nadmorskich, z fosą ze słoną morską wodą. Z zamku przejazd na wzgórze Yashima, z którego rozpościera się bajeczny widok na małe wysepki rozrzucone między wyspą Honsiu, a wyspą Sikoku. Krótka wizyta u podnóża Yashimy, gdzie znajduje się niezwykłe miejsce - Shikoku Mura - skansen ukazujący archtekturę, kulturę i życie codzienne na wyspie Shikoku od XVII do XIX wieku. Podczas pobytu na Sikoku degustacja lokalnego specjału - sawara oshinukizushi - niezwykłego suszi tworzącego małe obrazy oraz sanuki udon, najsłynniejszej lokalnej potrawy z tradycyjnego, japońskiego, grubego makaronu pszennego - potrawa ta uznawana jest za jedną z trzech najlepszych potraw udon w całej Japonii. Wieczorem powrót na Honsiu i przejazd do Himeji (bagaże zostaną rano na dworcu w Okayama - gdzie będzie przesiadka w drodze powrotnej). Nocleg w Himeji.
Zamek Takamatsu, Sikoku, Japonia.
DZIEŃ 8.
Rankiem przejazd lokalnym autobusem do stóp góry Shosha, gdzie wyciągiem linowym grupa wjedzie na szczyt, na którym znajduje się zapierająca dech w piersiach świątynia Engyo-ji, w której kręcono film "Ostatni Samuraj". Po południu wycieczka do najpiękniejszego zamku w całej Japonii - Zamku Himeji - zwanego zamkiem białej czapli ze względu na swój kolor, rozpiętość i powab. Zamek Himeji stoi nietknięty przez czas i kataklizmy. W swojej niezmiennej i pięknej formie góruje majestatycznie nad miastem. W mieście Himeji kolejna rozkosz dla podniebienia w postaci lokalnych speciałów (np. gusha-yaki, botan nabe, tako gohan itp) oraz tradycyjnych ciasteczkek tamatsubaki. Wieczorem przejazd do Kobe i nocleg nieopodal dworca.
Zamek Białej Czapli, Himeji, Japonia.
DZIEŃ 9
Kobe to jedno z największych miast Japonii i kolebka sławnej na cały świat wołowiny Kobe.
Dzień zacznie się od wjazdu wyciągiem Shin-Kobe Ropeway na górę Rokko. Mijając wodospady, urokliwe zagajniki, dociera się na szczyt, z którego rozpościera się spektakularny widok na całą zatokę. U podnóża góry Rokko warto się przejść się przez Małą Europę, czyli dzielnicę Kitano, w której znajdują się stare domostwa pierwszych zachodnich kupców, którzy osiedlili się i handlowali w Japonii po tym, jak ta otworzyła swoje granice pod koniec XIX wieku. Podczas pobytu w mieście obowiązkowym punktem programu, choć nie tanim, jest skosztowanie wołowiny Kobe. Kolejne kroki zawiodą do muzeum browaru sake - Hakutsuru Sake Brewery Museum, w którym prezentowane są tajniki produkcji tego wyśmienitego napoju japońskich bogów. Wieczorem przejazd do Kioto i nocleg.
Słynna wołowina z Kobe.
DZIEŃ 10
Po śniadaniu przejazd do położonej na zboczu góry, jednej z najpiękniejszych świątyń Japonii - Fushimi-Inari, do której prowadzi ścieżka zabudowana tysiącami bram torii zbudowanych jedna za drugą. Tworzą one niesamowity w swym wyrazie korytarz o czerwonej świetlistej poświacie... Japończycy wierzą, że przejście tym tunelem energetyzuje organizm człowieka do tego stopnia, iż niektórym pielgrzymom wydaje się, iż zaczynają im wyrastać skrzydła. Coś w tym chyba jest, bo nawet dla zwykłych turystów jest to również niezwykle silne przeżycie emocjonalno-duchowe... Po południu podziwianie Złotego Pawilonu (Kinkaku-ji) oraz przyświątynnych ogrodów „suchego krajobrazu” w Ryoan-ji. Nocleg w Kioto. Ucztą dla oczu i podniebienia stanie się posiłek Kyo-kaiseki, czyli słynna ze stylu podawania potrwa z Kioto w postaci zestawu kilkunastu maleńkich dań i przystawek tworzących spójny i harmonijny posiłek zgodny z daną porą roku. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 11
Zwiedzanie Kioto, historycznej stolicy Japonii, a obecnie stolicy kulturalnej, pełnej zabytków unikatowych w skali światowej. Wizyta na zamku Nijojo i przechadzka po słynnych słowiczych podłogach. Po południu kontemplacja malowniczych świątyń Kiyomizu-dera i Ginkaku-ji (Srebrny Pawilon). Po drodze możliwość zakupu wspaniałych wyrobów rękodzielniczych i rozsmakowywanie się w tradycyjnych deserach ze słodkiej fasoli i zielonej herbaty. Kulinarną kulminacją dnia będzie lokalny przysmak, potrawa z gotowanego serka tofu - yudōfu. Przed wieczorem wizyta w dzielnicy gejsz Gion. Nocleg w Kioto. Nocleg w Kioto.
Maiko, Kioto.
DZIEŃ 12.
Rankiem wymeldowanie i pozostawienie bagaży w hotelu. Przejazd pociągiem do Uji - miejscowości słynącej z najlepszej japońskiej zielonej herbaty i pięknych kompleksów świątynnych. Spacer brzegiem rzeki do Pawilonu Feniksa - jedynej zachowanej budowli z dworskiego okresu Heian (VIII-XII wiek). Z Pawilonu Feniksa malowniczymi ścieżkami spacer do uznawanej za najstarszą zachowaną świątynię w Japonii - Ujigami. W mieście Uji degustować można chasoba - lokalny specjał z makaronu herbacianego. Wieczorem przejazd do Osaki – miasta, które nawet w egzotycznej Japonii uchodzi za niezwykłe. To miasto na wskroś nowoczesne zaprojektowane przez najlepszych architektów i przyjazne dla ludzi z finezyjnymi przykładami architektury drapaczy chmur. To wręcz futurystyczne miasto przyszłości, które nigdy nie zasypia. Rozliczne restauracje, kawiarnie, kluby, puby, dyskoteki i domy handlowe są czynne prawie całą dobę. Po zapadnięciu zmroku pojawia się prawdziwa feeria kolorów w najlepszym, wysmakowanym stylu. To nie kicz, to artystyczny świat barw prawie jak ulotna iluzja. Nocleg w Osace.
DZIEŃ 13.
Po śniadaniu zwiedzanie Osaki. Gwarne, kupieckie, pełne fascynującego kolorytu miasto zasłynęło jako główny, obok Tokio, ośrodek kultury mieszczańskiej między XVII a XIX w. Osaka słynie na cały kraj z przepysznego jedzenia i dlatego nazywa się je miastem kuidaore, czyli miastem, w którym "przewracamy się z przejedzenia".
W Osace zwiedzanie między innymi zamku z imponującymi rozmiarem murami obronnymi i zdobywanie donżonu – głównej 8-piętrowej wieży, skąd roztacza się widok na rozległy teren zamkowy i całą Osakę. Następnie przejazd w okolice biznesowo-komercyjnej dzielnicy Umeda i podziwianie nowoczesnego budownictwa Osaki - wjazd do Podniebnego Ogrodu (taras widokowy) na szczycie Sky Building. Popołudniem przejazd do gwarnej dzielnicy Namba, będącej prawdziwą wizytówką miasta. Tutaj niezliczone stragany z jedzeniem ulicznym, restauracje, bary i domy towarowe przyciągają nie tylko mieszkańców miasta ale i przybyszów z całego świata. Degustacja słynnego na cały kraj lokalnego przysmaku - takoyaki (naleśnikowych kuleczek z ośmiornicą) i okonomiyaki (zwanego japońską pizzą). Następnie spacer wypełnioną hobbystycznymi sklepami ulicą Nipponbashi w stronę jednego z symboli miasta - wieży Tsūtenkaku. Powrót do centrum i czas wolny, by po raz ostatni zaspokoić swoje pragnienia kulinarne i zakupowe lub spędzić szalony wieczór w neonowej poświacie.
DZIEŃ 14.
Rano transfer na lotnisko i pożegnanie ze smakami Japonii. Wylot w kierunku Polski przez jeden z portów tranzytowych. Dolot do Warszawy wieczorem.

ROCZNY ROZKŁAD TERMINÓW:
08.10 – 21.10.2018
10.11 – 23.11.2018
21.03 – 03.04.2019*
12.04 – 25.04.2019*
01.05 – 14.05.2019*
03.06 – 14.06.2019
20.07 – 02.08.2019
19.08 – 01.09.2019
16.09 – 29.09.2019
07.10 – 20.10.2019
09.11 – 22.11.2019



*wysoki sezon – dopłata 890 PLN + 230 USD

CENA: 7 980 PLN + 2 290 USD
I rata: 800 PLN płatne przy zapisie
II rata: 7 980 PLN + 2040 USD x kurs sprzedaży PeKaO SA. Płatne na 35 dni przed imprezą (minus I rata)
III rata: 250 USD uczestnik zabiera ze sobą

Wycieczka objazdowa o średniej skali trudności.

CENA ZAWIERA

- przelot na trasie Warszawa – Fukuoka; Osaka – Warszawa
- zakwaterowanie w hotelach 3*, pokoje 2-osobowe z łazienkami
- wyżywienie: śniadania (w formie „szwedzkiego stołu”)
- transport: shinkasen, metro, mikrobus, lokalne pociągi i autobusy
- opiekę polskojęzycznego pilota-przewodnika (doświadczony japonista)
- ubezpieczenie EUROPA (KL 30 000 EUR i NNW 3 000 EUR)


CENA NIE ZAWIERA

- bilety wstępu 190 USD
- wyżywienie poza śniadaniami – na posiłki wymienione w programie około 400 USD
- dopłata do pokoju 1-osobowego w hotelach 870 USD


wyjazd powrót cena ilość miejsc  
21-03-2019 03-04-2019 8 870 PLN + 2 520 USD dostępne REZERWUJ
12-04-2019 25-04-2019 8 870 PLN + 2 520 USD dostępne REZERWUJ
01-05-2019 14-05-2019 8 870 PLN + 2 520 USD niewiele REZERWUJ
03-06-2019 14-06-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
20-07-2019 02-08-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
19-08-2019 01-09-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
16-09-2019 29-09-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
07-10-2019 20-10-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ
09-11-2019 22-11-2019 7 980 PLN + 2 290 USD dostępne REZERWUJ