Kiedy najlepiej jechać?
Najlepszą porą na wycieczkę na Madagaskar jest okres od kwietnia do października, kiedy trwa tzw. pora sucha. Opady są wtedy niewielkie, a temperatury przyjemne.
Waluta
Walutą obowiązującą na Madagaskarze jest ariary malgaski (MGA). Karty płatnicze akceptowane są jedynie w największych miastach, tak samo bankomaty. Wyjeżdżając najlepiej zabrać ze sobą również euro lub dolary amerykańskie, które można później wymienić na lokalną walutę.
Co warto zjeść?
Kuchnia malgaska składa się przede wszystkim z ryżu, jest on podstawą wyżywienia na wyspie. Mieszkańcy jedzą go nie tylko jako jeden ze składników obiadu, ale także jako przekąskę. Najpopularniejszą potrawą jest ravitoto, są to kawałki mięsa duszone z liśćmi manioku, podane oczywiście z ryżem. Innym daniem wartym spróbowania jest typowo mięsne danie nazywane romazave, czyli gulasz z różnymi rodzajami mięsa, warzywami oraz świeżym imbirem. Owoce morza takie jak krewetki, kalmary czy kraby znaleźć można tam w każdej restauracji. Ciekawym, typowo malgaskim napojem jest ranovola, czyli napój z palonego ryżu.
Co warto przywieźć?
Z Madagaskaru warto przywieźć wyroby z drewna, np. szkatułki, figurki. Świetną pamiątką są też tkaniny, chusty, biżuteria. Turyści często kupują również przyprawy, wanilię czy kakao dla siebie i bliskich.
Czy potrzebna jest wiza?
Tak. Wizę nabyć można na lotnisku w Antananarywie lub za pomocą strony internetowej. Paszport musi być ważny jeszcze przynajmniej przez 6 miesięcy po planowanej dacie wyjazdu z Madagaskaru.