Kiedy najlepiej jechać?
Uganda położona jest w strefie podrównikowej wilgotnej. Najlepsza pora na podróż do Ugandy są dwie pory suche, trwające od grudnia do lutego oraz od czerwca do lipca.
Waluta
Walutą obowiązującą w Ugandzie jest szyling ugandyjski (UGX). Płatności kartą możliwe są w większości sklepów. W dużych miastach znaleźć można bankomaty. Oprócz szylingów, jest także możliwość płatności dolarami amerykańskimi, jednak trzeba pamiętać, aby były one wydane najlepiej po 2006 roku, ponieważ starsze mogą zostać nieprzyjęte.
Co warto zjeść?
Przebywając w Ugandzie koniecznością jest spróbowanie matoke, czyli ulubionego dania tubylców, którym jest puree z platanów (zielonych bananów). Kolejną popularną potrawą jest rolex – omlet z różnymi warzywami, zawinięty w chapati, czyli płaski chleb. Na bazarach warto kupić owoce, takie jak mango, awokado czy ananasy, ponieważ ich smak tam zdecydowanie różni się od smaku owoców, które kupujemy w polskich marketach. Odważni spróbować mogą senene – świerszczy (bez skrzydełek i nóżek) smażonych na głębokim oleju.
Co warto przywieźć?
Z Ugandy warto przywieźć ze sobą wykonane z bananowca kukiełki, lalki lub wyplecione z trawy koszyki. Ciekawą pamiątką batiki malowane przez lokalnych artystów. Turyści chętnie kupują też wyroby garncarskie.
Czy potrzebna jest wiza?
Tak, dodatkowo paszport musi być ważny jeszcze przynajmniej przez 6 miesięcy po planowanej dacie powrotu z Ugandy.