Kraj pełen kontrastów - od pustynnych krajobrazów po "białą" stolicę zabudowaną marmurem.
Turkmenistan

turkmenistan

Kiedy najlepiej jechać do Turkmenistanu?
Najlepszą porą, aby udać się do Turkmenistanu jest okres od połowy marca do połowy maja lub od września do listopada. Turkmenistan posiada gorący kontynentalny klimat. Wyjątkiem są obszary przybrzeżne Morza Kaspijskiego oraz góry.

Waluta
Walutą obowiązującą w Turkmenistanie jest manat turkmeński (TMT). Najlepiej zabrać ze sobą gotówkę – euro lub dolary amerykańskie, które można wymienić na miejscu. Bankomaty nie są powszechne, a prowizja jest wysoka. Płatność kartą tylko w najbardziej luksusowych hotelach i restauracjach.

Co warto zjeść w Turkmenistanie?
Przebywając w Turkmenistanie warto spróbować pilawu, który przygotowywany jest z ryżu, mięsa (lub ryby), marchwi, cebuli oraz przypraw. Istotnym elementem posiłków jest również chleb przygotowywany na kozim mleku, zwany çörek. Popularne są też pierożki i paszteciki nadziewane najczęściej owocowym farszem. Ze słodkich przysmaków można znależć znaną wszystkim chałwę, a także słodkie herbatniki – kulche czy pączki turmeńskie – czapady.

Co warto przywieźć?
Z Turkmenistanu warto przywieźć suzani, czyli bawełnianą lub jedwabną, ręcznie wyszywaną tkaninę. Kupić można ją w wielu rozmiarach, może być mała albo tak duża, że pokryje całą ścianę. Na lokalnych bazarach znajdzie się również coś dla fanów dywanów, bowiem Turkmenistan słynie z dywanów wyrabianych z wełny

Czy potrzebna jest wiza?
Obywatele polscy, którzy podróżują do Turkmenistanu potrzebują wizy.

ZAMÓW NEWSLETTER