Niesamowite mało znane, a niezmiernie piękne południe Stanów Zjednoczonych.
USA niesamowite południe - Teksas, Nowy Meksyk, Arizona

Kiedy warto jechać?

Najkorzystniejszą porą na podróżowanie jest okres od marca do października. Wtedy temperatury są przyjemne czasami gorące, a opadów jest niewiele. Najwyższą średnią temperaturą jest 35°C w lipcu a najniższa 14°C w styczniu.

Jakie pamiątki warto kupić będąc na wycieczce?

W Arizonie warto zwrócić uwagę na biżuterie z turkusem która jest popularna w całym stanie. Można ją kupić przy okacji wizyty w Turquoise Museum albo w maleńkich rodzinnych sklepach rozsianych po Arizonie.
Nowy Meksyk znany jest z kolorowej ceramiki. Mieszkańcy tego stanu uwielbiają kolorowe wyroby garncarskie, w tym piękne dekoracyjne doniczki.
W Teksasie niezwykle istotna jest książka kucharska The State Fair of Texas, która słynie z wyjątkowych kombinacji potraw, bo jak wiadomo teksańska kuchnia jest także bardzo bogata. Podstawę teksańskiego pożywienia stanowi: fasola, stek drobiowy i wołowy, ryba „catfish” z grilla, gulasz i sos ostry. Najważniejsze jednak jest chili. Chili to potrawa, która w 1977 roku została oficjalnie uznana za Stanowe Danie Teksasu.

Co warto zjeść?

Jednym z popularniejszych dań w Arizonie jest  chimichanga. Według miejskiej legendy Woody Johnson właściciel restauracji Macayo’s stworzył to danie zupełnie przypadkiem w 1946 roku. Podczas przygotowywania jedzenia jedno z mięsnych burito wpadło mu do frytkownicy i usmażyło się w głębokim oleju. Efekt okazał się bardziej niż zadowalający.
Nowy Meksyk ma wyjątkową kulturę kulinarną. Bardzo ważne są słynne sosy chilijskie. Nowy Meksyk ma oficjalne pytanie: „Czerwone lub zielone?”, Odnoszące się do kolorów dwóch sosów, które są swobodnie oblepione i wlewane do każdego nowego dania meksykańskiego (jest nawet nakładane na hamburgery i pizze! ).

ZAMÓW NEWSLETTER