Kiedy najlepiej jechać?
Nowa Zelandia położona jest w strefie klimatu podzwrotnikowego oraz umiarkowanego, ciepłego morskiego. Pogoda tam jest bardzo zmienna. Najlepsza pora na podróż do Nowej Zelandii to okres od listopada do marca.
Waluta
Walutą obowiązującą w Nowej Zelandii jest dolar nowozelandzki (NZD). Karty płatnicze są powszechnie akceptowane. Gotówkę wypłacić można też w bankomatach, które łatwo znaleźć.
Co warto zjeść?
Daniem narodowym Nowej Zelandii jest danie nazywane kai, które składa się z mięsa i warzyw. Przygotowuje się je w specjalny sposób – jedzenie piecze się na kopczykach, które przysypywane są ziemią i trawą. Inną potrawą są paje, przypominające nasze pierogi z farszem mięsnym. Również warto spróbować frytek ze słodkich ziemniaków, tzw. kumary. Nowa Zelandia słynie ze swoich serów, których też trzeba skosztować podczas swojej podróży.
Co warto przywieźć?
Z Nowej Zelandii warto przywieźć biżuterię, która wytwarzana jest z niespotykanych materiałów takich jak muszle małży paua czy jadeit, nazywany zielonym kamieniem. Świetną pamiątką będą też wyroby rzemieślnicze (np. z drzewa kauri) lub wyroby wełniane. Turyści często kupują również Marmite, czyli odpowiednik australijskiej drożdżowej pasty czy czekoladę Whittakers, która pierwotnie produkowana była właśnie w Nowej Zelandii.
Czy potrzebna jest wiza?
Polscy turyści na teren Nowej Zelandii wjechać mogą bez wizy (pod warunkiem, że pobyt jest krótszy niż 90 dni). Potrzebny jest wyłącznie paszport, który musi być ważny co najmniej 3 miesiące.