Namibia to dzika natura, pustynne krajobrazy, interesująca kultura oraz ciekawa kuchnia.
Namibia

namibia

Kiedy najlepiej jechać?
Na podróż do Namibii najlepiej wybrać się we wrześniu lub w październiku – trwa wtedy pora sucha, można zobaczyć wiele afrykańskich zwierząt.

Waluta
Walutą obowiązującą w Namibii jest dolar namibijski (NAD). Waluta powiązana jest z randem, z którym dolar wymienia się w stosunku 1:1, więc walut można stosować zamiennie. Bankomaty są ogólnodostępne w miastach, karty płatnicze również są akceptowane.

Co warto zjeść?
Podstawą kuchni namibijskiej jest mięso – warto spróbować tam potraw z antylopy, strusia czy nawet krokodyla. Popularne jest tam grillowanie, nazywane braai, podczas którego zjeść można m.in. boereworst, czyli cienkie kiełbaski z grilla. Innym ciekawym daniem jest oshifima – przyrządzana z mielonej mąki, do której dodawane są warzywa, mięso oraz sosy. Najodważniejsi mogą spróbować smażonych gąsieniczek w sosie lub jaj termitów z dodatkami. W Namibii warto skosztować też mataku, czyli orzeźwiającego wina arbuzowego.

Co warto przywieźć?
Z Namibii warto przywieźć afrykańskie maski czy wisiorki. Ciekawą pamiątką są też wyroby buszmeńskie, takie jak naszyjniki ze skorupek strusich jaj czy nasion, czy ręcznie robione łuki i strzały.

Czy potrzebna jest wiza?
Obywatele polscy udający się do Namibii musza uzyskać wizę pobytową. Wizę można wyrobić na lotnisku (tzw: „visa on arrival”). Dodatkowo paszport musi być ważny jeszcze przynajmniej przez 6 miesięcy po planowanej dacie powrotu z Namibii.

 

ZAMÓW NEWSLETTER