Kiedy najlepiej jechać?
Kenia leży w strefie klimatu podrównikowego. Najlepszą porą na wycieczkę do Kenii jest okres od końca listopada do początku marca, kiedy trwa tzw. pora sucha.
Waluta
Waluta obowiązującą w Kenii jest szyling kenijski (KES). Karty kredytowe akceptowane są w luksusowych restauracjach i sklepach. Bankomaty znajdują się w dużych miastach Kenii.
Co warto zjeść?
Najbardziej popularną potrawą w Kenii jest ugali, czyli gęsta pasta z mąki ziemniaczanej. Przyrządzana jest zazwyczaj z warzywami i sosem. Warto spróbować też pieczeni koziej, przygotowywanej na otwartym ogniu, nazywanej nyama choma. W Kenii dania często jedzone są w formie puree, jak przykładowo matoke – tłuczone zielone banany. Tradycyjnie pije się tam herbatę chai, która robiona jest z dużej ilości liści oraz podawana z mlekiem i cukrem.
Co warto przywieźć?
Z Kenii warto przywieźć kangę, czyli obszerną chustę ozdobioną tradycyjnymi wzorami. Oryginalną pamiątką będą też wyroby rękodzieła, takie jak koraliki czy drewniana biżuteria. Turyści często kupują również malowane misy, serwetniki.
Czy potrzebna jest wiza?
Obywatele polscy udający się do Kenii musza uzyskać wizę pobytową. Dodatkowo paszport musi być ważny jeszcze przynajmniej przez 6 miesięcy po planowanej dacie powrotu z Kenii.