Kiedy najlepiej jechać?
Najlepszą porą na wycieczkę na Filipiny jest okres od listopada do kwietnia, kiedy trwa tzw. pora sucha. Opady są wtedy niewielkie, a temperatury przyjemne.
Waluta
Walutą obowiązującą na Filipinach jest peso filipińskie (PHP). W większych miastach akceptowane są płatności kartą, również znaleźć można tam bankomaty. W miasteczkach i na mniejszych wyspach najlepiej posiadać ze sobą gotówkę.
Co warto zjeść?
Będąc na Filipinach na pewno trzeba zjeść ryby lub owoce morza – kraby, ostrygi, kalmary, ośmiornice, małże, krewetki tygrysie. Daniem narodowym mieszkańców jest adobo, przyrządzane z mięsa marynowanego w occie i sosie sojowym, z dodatkiem czosnku. Na Filipinach warto skorzystać z bogactwa świeżych warzyw i owoców. W szczególności trzeba spróbować filipińskiego mango uznawanego za jedno z najlepszych na całym świecie.
Co warto przywieźć?
Świetną pamiątką będą wyroby z kokosów czy z trawy kokosowej, które znaleźć można na straganach. Wielu turystów przywozi ze sobą biżuterię wykonywaną np. z zastygłej lawy, cygara lub przyprawy, np. intensywnie pachnący anyż gwiazdkowaty. Na Filipinach uprawia się kawę, więc również będzie to doskonała pamiątka.
Czy potrzebna jest wiza?
Polscy turyści na teren Filipin wjechać mogą bez wizy (pod warunkiem, że pobyt jest krótszy niż 30 dni). Potrzebny jest wyłącznie paszport, który musi być ważny co najmniej 6 miesięcy.
Ciekawostki: