Znajdująca się w samym narożniku Erytrea jest małym państwem jednak bogactwo i piękno tego kraju nie umknęło uwadze świata dlatego na ponad 50 lat stała się włoską kolonią. Mieszczą się tam pustynie, jak i żyzne wyżyny i wysuszone równiny.
Erytrea

Kiedy najlepiej jechać?

Najlepiej  wybrać się na wycieczkę w styczniu, lutym, listopadzie i grudniu – można wtedy liczyć na bardzo dobrą pogodę w całym kraju. Najwyższą średnia temperatura w Erytrei jest 31°C w czerwcu a najniższą 23°C w grudniu.

Waluta

Walutą obowiązującą w Erytrei jest Nakfa wprowadzona w 1997 roku.

Co warto zjeść?

Podstawowym daniem kuchni erytrejskiej jest indżera – rodzaj sfermentowanego naleśnika przygotowywanego z mąki tef lub sorgno. Kawałki indżery je się z różnymi sosami. Najpowszechniejszy jest warzywny, bezmięsny sos zwany alicha z ciecierzycy i mieszanki różnych jarzyn. Sosy mięsne są zazwyczaj niezwykle pikantne, warzywne – raczej łagodne. Zwyczajowo Erytrejczycy nie spożywają wieprzowiny, jest bowiem pokarmem zabronionym zarówno przez islam, jak i przez wschodnie ortodoksyjne chrześcijaństwo. Niezwykle istotnym napojem Erytrejczyków jest kawa.

Wiza

Przy wjeździe do Erytrei ,obywatele polscy muszą mieć wizę pobytową lub tranzytową.Ważność paszportu powinna wynosić co najmniej 6 miesięcy.

Jakie pamiątki warto kupić?

Najpopularniejszymi pamiątkami z Erytrei są wyroby rzemieślnicze z drewna, skóry i słomy. Na bazarach można także kupić na wagę perły, złoto i srebro. Pojawia się także kość słoniowa i wyroby z niej jednak sprzedaż ta, a także wywóz przedmiotów zagranicę jest nielegalny. Dostępne są także skóry zebr i lampartów.

ZAMÓW NEWSLETTER