Samo serce Afryki, znana przede wszystkim z nieskazitelnie pięknej natury oraz diamentów.
Botswana

botswana

 

Kiedy warto jechać na wycieczkę?
Do najcieplejszych miesięcy należą październik, listopad a w szczególności grudzień, kiedy termometry wskazują nawet 31 st. C. Najzimniejszym okresem w roku jest czas od maja do lipca. Wtedy w Botswanie panuje najniższa temperatura- termometry wskazują wówczas ok. 20 st. C.

Co warto kupić?
W Botswanie bardzo charakterystyczne jest rzemiosło ludowe. Będąc na wycieczce warto zwrócić uwagę na wyroby z drewna takie jak szkatułki, maski czy instrumenty muzyczne. Oprócz tego można znaleźć tam wyroby z traw lub naturalnych materiałów takie jak torby, kosze, talerze. Należy pamiętać o tym, że handel kością słoniową, skórami dzikich zwierząt jest nielegalny.

Waluta
Walutą Botswany jest pula (BWP). Istnieje możliwość płatności kartą w głównych miastach, w większych restauracjach, hotelach i punktach turystycznych. Praktycznie w każdej większej miejscowości można znaleźć bankomaty. Obsługują one przede wszystkim karty VISA. Jadąc na wycieczkę do Botswany należy zaopatrzyć się w walutę wymienialną, najkorzystniejszy przelicznik ma tu dolar amerykański (USD).

Wiza
Obywatele RP są zwolnieni z obowiązku posiadania wizy przy pobytach do 90 dni. Okres ważności paszportu przy wjeździe wynosić powinien minimum 6 miesięcy. Wymagane jest okazanie biletu powrotnego lub tranzytowego oraz środków pieniężnych wystarczających na pokrycie kosztów pobytu. Minimalna kwota na dzień pobytu nie jest określona.

Co warto zjeść?
Kuchnia Botswany jest podobna do wszystkich krajów południowej Afryki. Popularnym rytuałem jest braai, czyli grillowanie steków i kiełbas. Kuchnia jest, dodatkowo urozmaicona mięsem dzikich zwierząt i owocami. Tradycyjnym daniem mięsnym jest Seswaa, gulasz wołowy przyrządzany na specjalne okazje i podawany z gęstą papką, przyrządzaną z maki kukurydzianej lub sorgo, w Botswanie nazywanej Bogobe.

ZAMÓW NEWSLETTER