Kiedy najlepiej jechać?
Mjanma (Birma) leży w strefie 2 klimatów. Wybrzeże Andamańskie i zachodnie stoki Gór Arakańskich należą do strefy klimatu monsunowego. Pora sucha trwa w miesiącach od listopada do kwietnia, pora wilgotna to miesiące od maja do października. Średnie temperatury w porze wilgotnej osiągają 30-32°C, natomiast w porze suchej temperatury średnie wahają się w okolicach 22-26°C. Największe opady w porze wilgotnej występują na Wybrzeżu Andamańskim. W północnej części Mjanmy (Birmy) dominuje klimat podzwrotnikowy monsunowy, a roczna średnia temperatura wynosi 250C.
Waluta
W Mjanmie (Birmie) obowiązuje Kyat birmański .Jadąc do Mjanmy (Birmy) należy zabrać ze sobą dolary amerykańskie. Inna waluta może nie być akceptowana.
Na terenie Mjanmy (Birmy) karty kredytowe są akceptowane w niewielu miejscach. W większych miastach pojawiają się bankomaty.
Wiza
Obywatele polscy objęci są obowiązkiem wizowym. Wymagany jest co najmniej 6-miesięczny okres ważności paszportu od dnia wjazdu.
Co warto kupić?
Jest to raj dla tych, którzy uwielbiają z wypraw przywozić ciekawe pamiątki, ponieważ właśnie tam można znaleźć bardzo oryginalne i niedrogie tradycyjne wyroby. Popularną pamiątką są ręcznie wytwarzane birmańskie parasole oraz ręcznie malowane obrazy piaskowe. Przywieźć ze sobą można także drobiazgi wykonane z bambusa, figurki, mosiężne dzwonki czy naczynia z laki.
Co warto zjeść?
Kuchnia birmańska jest różnorodna, a to głównie za sprawą swojego położenia i jej sąsiadów: Indii, Chin i Tajlandii. Warto również wspomnieć, że w większości przypadków, kuchnia ta jest dosyć tłusta. Potrawy w Mjanmie (Birmie) mają najczęściej w swoim składzie ryby, sosy rybne, ngapi (pasta rybna). Podstawowym dodatkiem jest oczywiście ryż .Najpopularniejsze danie, które zarazem jest jednym z najtańszych, to nic innego jak tamin kyaw (smażony ryż), z zielonym groszkiem, cebulą marchewką oraz jajkiem. Innym popularnym daniem jest mohinga, czyli zupa rybna z dodatkiem makaronu ryżowego. Jest to podstawowe danie w Mjanmie (Birmie) i choć jada się ją o każdej porze dnia, jest typowo śniadaniową potrawą, którą podaje się na ciepło.