Albania to kraj, w którym można zaznać odrobiny egzotyki w wymiarze europejskim. Śródziemnomorski kraj pełen kontrastów, wspaniałych krajobrazów, gościnnej ludności, niezwykłych zabytków i świetnej kuchni.
Albania

 

Wycieczki do Albanii

Wycieczka do Albanii to podróż do kraju co unikalnych tradycjach, pysznej kuchni, zabytkach o ciekawej historii, a także pięknych plażach i otwartych i przyjaznych mieszkańcach. Kraina Orłów - bo tak nazywana jest Albania, położona jest nad Morzem Adriatyckim i Jońskim, co daje nam dostęp do piaszczystych plaż Sarandy, Durres i Golem oraz żwirowych wybrzeży Ksamila o pięknej rzeźbie i widokiem na Korfu i pobliskie wysepki oraz zatoczki. Nasza wycieczka do Albanii to połączenie wycieczki objazdowej z opcją przedłużenia o kilkudniowy wypoczynek w hotelu przy plaży w Durres. Dodatkowo dwa dni poświęcone są na zwiedzanie Kosowa, podczas których odwiedzimy Wąwóz Rugova, Monastyru Wysoki Decan, Park Narodowy Doliny Valbony i Djakovicę. Wczasy w Albanii to idealne połączenie przepięknych bałkańskich krajobrazów z bogatą historią, wspaniałą architekturą, ciekawą kulturą i doskonałą kuchnią. To także okazja do wypoczynku na złocistych plażach po zakończeniu części objazdowej.

O czym warto wiedzieć?

Kiedy najlepiej jechać do Albanii?

Najlepszym okresem na wycieczkę do Albanii jest nasze lato, co za tym idzie szczyt sezonu przypada na wakacje. Nie należy się jednak ograniczać tylko do miesięcy wakacyjnych bo pogoda sprzyjająca zwiedzaniu zaczyna się już od kwietnia i trwa aż do października. W tych skrajnych miesiącach mogą być oczywiście chłodniejsze wieczory i poranki. Jeżeli chodzi o kąpiele to już w czerwcu można cieszyć się temperaturą wody około 25°C, a we wrześniu i październiku może wciąż mieć około 20°C. Jeżeli nie zależy nam ściśle na kąpielach, to na wycieczkę objazdową po Albanii wszystkie te miesiące będą doskonałą porą. Dodatkowym atutem na wycieczkę poza sezonem wakacyjnym są mniejsze tłumy i mniejsze upały.

Co warto zjeść w Albanii?

Kuchnia Albanii to jeden z argumentów by wybrać się tam w podróż. Niezależnie od tego co wybierzemy, potrawy są zawsze świeże, aromatyczne i niemal pełne słońca, na którym je wyhodowano. Kuchnia albańska obfituje w mięso oraz ryby i owoce morza, ale wegetarianie też znajdą dla siebie dużo smakołyków. W Albanii spożywa się dużo mięsa, głównie jagnięciny i baraniny, ale także kurczaka. Można tam zjeść także japrak, czyli coś jak nasze gołąbki lecz owinięte w liście winogron, do wyboru farsz mięsny lub ryż. Z przekąsek na szybko najpopularniejszym jest byrek (lub burek), czyli coś a’la ciasto francuskie wypełnione mięsem, serem, ryżem lub szpinakiem (są też dostępne inne wariacje). Spotkamy się też z dużym wyborem sałatek głównie na wzór sałatki greckiej z serem feta. Popularna jest też fergesë - czyli pasta serowo-paprykowa z domieszką cebuli, oliwy i przypraw. Dla fanów deserów także zawsze znajdzie się coś słodkiego, charakterystycznego dla kuchni bałkańskiej. Znajdziemy tam m.in. baklavę, czyli warstwowe ciasto przekładane masą orzechową z miodem lub syropem klonowym, jogurt z miodem i orzechami, słodką karmelową galaretkę z orzechami czy różnego rodzaju słodkie ciasteczka.

Jaką walutą zapłacę w Albanii?

Walutą Albanii jest lek albański (ALL). Z uwagi na to, że albańska waluta raczej nie jest spotykana w polskich kantorach, na wyjazd do Albanii należy zabrać ze sobą euro i wymienić w kantorach, których na miejscu nie brakuje. Bankomaty i płatności popularnymi kartami VISA i Master Card są w Albanii coraz popularniejsze w restauracjach i hotelach, lecz w mniejszych obiektach nadal jedyną akceptowalną formą płatności może być gotówka.

Czy potrzebna jest wiza do Albanii?

Obywatele polscy mogą wjeżdżać do  Albanii na podstawie ważnego paszportu lub ważnego dowodu osobistego. 

Co warto przywieźć z Albanii?

Produktami, które warto przywieźć z podróży niewątpliwie są niespotykane u nas ciekawe produkty spożywcze, takie jak np. lokalne sery, miejscową oliwę z oliwek, oliwki, słodkości, miód, zioła lub wspomnianą wcześniej pastę serowo-paprykową fergesë. Nie do końca lokalne, jednak bardzo smaczne są także słodycze tureckie, które są w Albanii popularne, jest to np. chałwa czy lokum (słodkie galaretki). Poza produktami spożywczymi, z Albanii można przywieźć sporo tradycyjnych pamiątek z regionalnym akcentem, np. biżuteria lub odzież z akcentami czerwono-czarnymi z nadrukowaną flagą albanii. Ten motyw znajdziemy prawdopodobnie na każdym gadżecie, jaki przyjdzie nam do głowy. Dla osób lubiących coś mocniejszego polecany jest słynny albański koniak Skanderbeu z winogron lub też raki (rakija), czyli mocny trunek najczęściej z winogron, ale można też znaleźć inne, jak np. śliwkowa czy gruszkowa.

Ciekawostki:
-
Albania jako jedyna na świecie została ogłoszona państwem ateistycznym. Miało to miejsce w 1967 r. pod przywództwem Envera Hoxha. Religia została wtedy zakazana, a każdy kto złamał prawo mógł podlegać karze więzienia nawet do 10 lat. Obecnie w Albanii dominują wyznawcy islamu (ok 60%), chrześcijanie stanowią ok 30% (w tym ok 13% katolików). Czyni to Albanię jedynym krajem położonym w całości w Europie, gdzie dominującą religią jest islam. Albania jest jednocześnie obecnie krajem wyjątkowo tolerancyjnym religijnie.
-
Shqipëri (Shqipëria) to nazwa Albanii stosowana przez jej mieszkańców.
- “Tak” oznacza “nie” i na odwrót. A dokładniej chodzi o potrząsanie głową na boki, które oznacza “tak”, natomiast skinięcie głową oznacza “nie”.
- Albania jest
bardzo bezpiecznym krajem dla turystów. Mieszkańcy uważają bowiem że gościom nie może spaść włos z głowy.
-
Matka Teresa była Albanką.
- Jeziora w Albanii -
Jezioro Szkoderskie (leżące na pograniczu Czarnogóry i Albanii) jest największym jeziorem w Europie Południowej, natomiast Jezioro Ochrydzkie (leżące w Macedonii i Albanii) jest uznawane za jedno z najstarszych jezior na świecie.

ZAMÓW NEWSLETTER